Hoe een XS Port windenergie mogelijk maakt

Hoe een XS Port windenergie mogelijk maakt
Conceptontwikkelaar LiveFree plaatste een windmolen op de Marker Wadden, een groep verlaten natuureilanden bij Flevoland. De molen moet bijschakelen bij te weinig zon en uit het zicht verdwijnen wanneer deze niet wordt gebruikt. Dankzij een XS Port gebeurt dat ook daadwerkelijk.
Opdrachtgever LiveFree (Derk Buiskool Leeuwma)
Oplossing XS Port

De uitdaging

Voor LiveFree was het met name belangrijk dat de windmolen altijd aan te sturen is. In de eerste plaats omdat de windmolen moet bijschakelen wanneer er te weinig zon is. Maar ook om een andere reden. Rondom de Marker Wadden kan de wind flink opsteken. In de meeste gevallen is dat natuurlijk goed, maar bij stormdreiging moet de molen direct worden uitgeschakeld. Daarnaast mag de molen overdag niet zichtbaar zijn en moet deze ‘op commando’ via een lier uit het zicht kunnen worden opgeborgen.

De oplossing

Voor deze molen gaat echter slechts één straalverbinding naar het eiland en de molen zelf heeft een werkend IP nummer nodig. Als oplossing installeerden we op locatie een XS Port.

Het resultaat

Elke verbinding naar het eiland gaat nu via deze router. Daardoor blijft de molen altijd op een IP nummer bereikbaar. Ook zorgt de XS Port dat het mechaniek van de molen nu betrouwbaar wordt aangestuurd.